vrijdag 18 april 2014

Blijvertjes deel 1 (leesboeken tot 16 jaar)

Leesboeken deze keer. Zoveel uren en uren en uren dat ik gespendeerd heb in stoelen, zetels en bedden, soms zelfs met boek twee al klaar op schoot terwijl ik in boek één nog aan het lezen was!

Speciaal voor jullie maak ik er een lijstje van.

1. Roald Dahl, Roald Dahl, Roald Dahl

Geef me de GVR, De Griezels, Matilda (die ook in mijn vorige blijvertjeslijst voorkwam), De Heksen, ... : I don't care - ze zijn allemaal fantastisch. Ook heel leuk om voor te lezen (De Heksen vragen wel een iets latere leeftijd. Op mijn zesde vond ik ze een beetje eng). En als je niet kan kiezen, koop/ontleen je ze gewoon allemaal.

Van Matilda, de GVR en De Heksen zijn bovendien leuke films gemaakt. Al zijn die uiteraard niet zo goed als het boek :-)



 

2. De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine - Ransom Riggs 

Dit boek is écht nog niet zolang uit. Ik kocht het op de Boekenbeurs in Antwerpen een jaar geleden, omdat de werknemers van Clavis er zo enthousiast over waren. En terecht. Steengoed, mysterieus, spannend, met het nodige vleugje drama, een interessant en sympathiek hoofdpersonage, ... Ik kan niet wachten om meer van Riggs te lezen. En lucky me, is er toch wel net een nieuw boek verschenen zeker ...
 

Peregrine Ransom Riggs
 
 

3. Marc de Bel (en toch wel met enige trots)

Er bestaat een soort hautaine traditie in het Vlaamse boekenvak om kinder-en jeugdauteurs niet naar hun volle waarde te schatten en hun werk niet te bekijken als literatuur. Marc de Bel is daar een schoolvoorbeeld van. Duizenden kinderen lezen zijn werk, honderden/duizenden volwassenen met hen, verschillende boeken van hem werden verfilmd en zijn fanschare groeit met de dag. Op de Antwerpse Boekenbeurs werd hij door zijn uitgever sterk in de bloemetjes gezet - en terecht. Ik houd van de Bel sinds ik kon lezen. Een grotere fantast (in de meest positieve zin van het woord) ben ik nooit tegengekomen. Hieronder een summiere selectie van zijn boeken:
 




En dan vergeet ik nog Malus, De FauTenKampioene, de Boeboekboeken, Nikki Nikkel en en en ...

 
De prachtige tekeningen van Jan Bosschaert doen natuurlijk ook veel. Van deze supergetalenteerde tekenaar vind je veel moois terug op www.janbosschaert.be 
 

4. Harry Potter!

Okee, net als je denkt dat je alles gehad hebt, kom ik met deze op de proppen. Maar Harry Potter is gewoon een deel van mijn generatie. Mijn eerste boek kreeg ik voor tiende verjaardag. Mijn laatste boek voor mijn achttiende. Op mijn 21e zag ik het laatste deel van de laatste film en wist ik dat het voorbij was. Aan de universiteit werd vaak schamper gedaan over de boeken van J.K. Rowling, maar eigenlijk is dat weinig terecht. Harry Potter is super meeslepend en doet jongeren dromen. Ze lezen niet allemaal Dickens zoals Matilda!
 
 

 5. John Boyne - De jongen in de gestreepte pyjama

Over dit boek wil ik liefst zo weinig mogelijk schrijven. Het is niet vrolijk, maar wel prachtig geschreven. Het spreekt voor zich.
 




Verfilmd in 2008.
 

6. Anthony Hor(r)o(r)witz

O childhood memories ... Anthony Horowitz schrijft geen griezelige, maar 'bangelijke' verhalen. Ze doen je huiveren en lachen tegelijkertijd. Vooral zijn roman Grieselstate (waarop hij ook een vervolg schreef) is daar een typevoorbeeld van. Uitstekend ook om met stemmetjes voor te lezen, zoals mijn meester in het vierde leerjaar zo goed kon! Verder zijn de reeksen rond de Diamantbroertjes en natuurlijk Alex Rider verkoopsuccessen. En met reden.
 

 

Goed - ik duik mijn boekenkast in om deel twee voor te bereiden. Deel je eigen blijvertjes gerust via de reacties!

 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten