vrijdag 8 april 2016

Recensie: Het ongelooflijke verhaal van de mega grote peer - Jakob Martin Strid


Dit boek werd mij aangeraden als volgt: 'Hee, jij vindt Richard Scarry toch leuk?' 'Ja!' 'Lees deze dan eens,' en voilà, Het ongelooflijke verhaal van de mega grote peer werd mij in de handen gedrukt. 

Gek genoeg gaat dit boek over politiek. De burgemeester van een rustig stadje verdwijnt en wordt vervangen door een chagrijnige locoburgemeester. De poes Mitcho en olifant Sebastiaan gaan op zoek naar de eerste burgemeester (in een mega grote peer), maar worden op hun zoektocht opgeschrikt door verschillende gekke figuren. Uiteindelijk verklapt de ondertitel van het boek de afloop al: "Hoe Jeronimus Bergstroom Severijn Olsen opnieuw werd aangesteld in zijn ambt als rechtmatig burgemeester van Solby, tot grote vreugde van alle inwoners van het stadje, op één na". Die laatste toevoeging is meteen kenmerkend voor de humor van het boek. Tijdens het lezen heb ik mezelf regelmatig betrapt op een giechel. Toch is dit geen boek voor volwassenen: als voorleesboek is het een absolute topper, maar ook kinderen die al kunnen lezen zullen Het ongelooflijke verhaal van de mega grote peer kunnen smaken.

Deze "nieuwe Richard Scarry" heeft mij zeker kunnen bekoren. De tekeningen zitten vol verrassingen, het verhaal zit vol humor, spannende wendingen en inventieve oplossingen voor problemen en het loopt goed af (behalve voor één, zoals aangekondigd in de ondertitel). De grote peer als vervoersmiddel deed me denken aan De Reuzenperzik van Dahl, maar daar stopt dan ook iedere gelijkenis. Dit boek is erg origineel en de moeite waard. Het verdient dan ook een mooi plekje tussen mijn voorleesboeken!

zondag 13 maart 2016

HOERA! Boer Boris en de eieren




boer boris eieren

Ik moet het toegeven: als je je bezighoudt met kinderboeken en er komt een nieuw boek uit in je favoriete reeks, dan kan je je nog moeilijk objectief recensent noemen. 

Daarom: een lofprijzing voor de nieuwe boer Boris! Dit keer zijn de kippen van boer Boris helemaal in paasstemming. Ze hebben gekleurde eitjes gelegd in plaats van de doorsnee exemplaren. Boer Boris gaat de eitjes verstoppen - maar dan werkt de tractor niet meer! O jee! Wat zou Boris nu doen?

boer boris eieren

Dit boekje is een schot in de roos voor iedere kleuter. Niet alleen voelt de kaft van het boek lekker zacht aan, de tekeningen zijn ook geweldig (er gebeurt overal wel iets!) en het verhaal op rijm werkt. Mijn testpubliek kent de eerdere boeken van boer Boris, dus ik was zeer benieuwd naar de reactie. Dit boekje werd niet volledig onverwacht onmiddellijk met stip op één gezet.

Kortom: een superleuk, interactief boekje mét verrassing: een stickervel om zelf de mooiste Boer Boris-paaseieren te maken. U heeft nog twee weken tot Pasen! Heb ik u overtuigd?

zondag 28 februari 2016

Prentenboek van het jaar 2016: We hebben er een geitje bij! - Marjet Huiberts en Iris Deppe




Toen ik onlangs in Utrecht kwam, moest ik uiteraard even de etalage van de boekenwinkel vlakbij de Dom checken (die is namelijk mooi, en groot). Ik was blij verrast toen ik een volledig raam bedekt zag met verschillende exemplaren van We hebben er een geitje bij!. Klinkt deze titel u onbekend in de oren? Laat me u dan even bekeren tot dit Prentenboek van het jaar.

Mik gaat op bezoek bij de kinderboerderij. Alle dieren vertellen hem trots dat er een geitje geboren is. Aan het eind van het bezoek zien we het geitje dan eindelijk: "Het kleine geitje ligt in het hooi. Sst, hij slaapt. Wat is-ie mooi!"

Het boek is opgebouwd met zinnetjes die twee aan twee rijmen. Het maakt het boek heel toegankelijk voor kleinere kindjes. Ik zou dan ook durven zeggen dat kinderen van 2 à 3 jaar al veel plezier aan We hebben er een geitje bij! kunnen beleven. Maar ook voor de oudere kinderen is dit boek zeker een aanrader omwille van de prachtige tekeningen. Natuurlijk is het niet voor niets het Prentenboek van 2016! Kijk maar even zelf:



We hebben er een geitje bij! Huiberts Deppe


Recensie: Het lieveheersbeestje dat niet lief deed - Eric Carle

****  vanaf 4 jaar

Dit boekje is intussen al een klassieker geworden. Het lieveheersbeestje dat niet lief deed gaat intussen al dertig (!) jaar mee, maar de kracht van het verhaal blijft hetzelfde. Een lieveheersbeestje wil niet lief zijn tegen de andere dieren. Geen "goeiemorgen", niet willen delen met anderen en onbeleefd zijn leveren hem echter geen vrienden op. Het lieveheersbeestje gaat op zoek naar iemand om mee te vechten. Zijn zoektocht duurt de hele dag lang, maar loopt gelukkig goed af.

lieveheersbeestje niet lief eric carle

Eric Carle is een gevestigde waarde in kinderboekenland. Niet alleen kan je moeilijk van illustraties spreken als je zijn kunstwerkjes ziet, ook zijn zijn verhalen echte pareltjes. Bovendien kan je kleuter uit Het lieveheersbeestje dat niet lief deed ook nog iets leren zonder dat het verhaal belerend is: we volgen het lieveheersbeestje doorheen zijn dag ... op de klok. Ook de tegenstellingen in het boekje zijn niet zonder toeval. De leukste bladzijden zijn uiteraard die met de klokjes, omdat ze uitgesneden zijn. Zo zien we de dieren die het lieveheersbeestje ontmoet steeds groter worden ... spannend!

Deze heruitgave op karton ligt heel gemakkelijk in de hand. Met de lente in aantocht een fijn boekje, zeker voor kindjes die van dieren houden!