woensdag 22 oktober 2014

Recensie: Dikkie Dik: Herfstpret - Jet Boeke

****
vanaf 2-3 jaar
herfstpret jet boeke

Joepie, een nieuw boek over Dikkie Dik !!!

Al sinds mijn prille kindertijd (toen er behalve Samson en Gert op de BRT voor kinderen amper iets te beleven viel en ik uit bittere noodzaak Sesamstraat op "den Holland" moest kijken) ben ik een grote fan van deze rosse kater. Speciaal voor het nieuwe seizoen dat sinds een paar dagen echt doorgebroken is in deze contreien (de herfst dus), heeft Gottmer een nieuw boekje uitgebracht over Dikkie Dik.

Herfstpret bevat vier nieuwe verhalen over mijn dikke vriend in de herfst. Ze behandelen enkele typische herfstige dingen: dieren die een wintervoorraad aanleggen, vallende blaadjes, stormweer en kriebelige spinnetjes. Jullie merken mijn enthousiasme al op: ik vind ze allemaal geweldig.

De illustraties van deze boeken zijn eigenlijk (misschien was u het al opgevallen) niet heel gedetailleerd of speciaal. Dikkie Dik bestaat uit enkele simpele lijnen en zijn leefwereld oogt ook nogal "plattekes". De grootste kracht van de kater is die van zijn belevenissen - de verhaaltjes zijn typische kinderverhaaltjes en toch zijn ze super origineel.

Mijn favoriete verhaaltje uit deze herfstbundel heet Spinnenwebben. Alleen daarvoor al zou je je nu onmiddellijk naar de boekhandel moeten reppen. Dikkie Dik merkt dat er veel spinnetjes in het huis binnengedrongen zijn. In het begin heeft hij veel geduld met de spinnen (hij haalt zelfs zijn brokjes uit zijn etensbak om de spin de nodige ruimte te geven om een dikke vlieg te vangen), maar aan het einde worden de kriebelige beesten hem teveel.

Ik heb dit boek met een stijgende giechelmodus, een bakje nostalgie en vooral veel plezier gelezen. Ik geef het niet weg deze keer; ik houd het lekker bij. Een heerlijk boek voor de komende herfstdagen!

zondag 28 september 2014

Recensie: De kleine lampjesprins - Leen De Coensel & Rocio Del Moral

****
vanaf 4 jaar

Leen De Coensel Rocio Del Moral

Hoe vertel je aan je kinderen dat hun jongste broer of zus te vroeg geboren is? Hoe bespreek je prematuriteit met kinderen? Uitgeverij Abimo boog zich over het vraagstuk en stelde kortgeleden De kleine lampjesprins voor.

Wintervachtje, een kleine ijsbeer, krijgt een broertje. Daar is ze ontzettend blij mee. Ze weet ook heel goed wanneer het broertje zal komen. Tot het broertje plots zelf besluit om vroeger te komen, en daardoor haar leven in de war stuurt.
Plots zijn papa Beer en mama Pels erg verdrietig en bezorgd. Het kleine broertje van Wintervachtje mag niet naar huis komen, omdat zijn vacht nog niet dik genoeg is. Hij moet onder een warme lamp blijven liggen. Mama Pels noemt hem teder 'lampjesprins'.


Wintervachtje wordt boos. Ze begrijpt niet waarom ze nog niet met haar broer mag spelen. Papa Beer komt haar achterna. Hij vertelt haar over kleine sneeuwvlokjes, maakt een ijsbeer uit ijs voor haar, tot ze het begrijpt.

Een lampjesprins of lampjesprinses zet het hele vertrouwde leven op zijn kop. Leen De Coensel heeft een prachtig boekje geschreven waarmee dit thema zeer goed aangesneden kan worden. De tekeningen van Rocio Del Moral maken het volledig af. De tedere beelden van de ijsberen en de prachtige poollandschappen zullen mij nog lang bijblijven. Aan het einde van het boek staan nog verschillende tips om het thema bespreekbaar te houden met je kind, van knutselen tot koken. Zo kan je samen met het boek werken naar de thuiskomst van de lampjesprins.

Een mooi en liefdevol prentenboek voor alle mama's, papa's, zussen en broers van lampjesprins(ess)en.


woensdag 17 september 2014

Recensie: Ella wil verliefd zijn - Valerie Eyckmans & Mark Janssen

***
vanaf 3 jaar

Voor hen die kleuter Ella nog niet eerder ontmoetten: Ella is een lief klein meisje die graag bij de wereld van de volwassenen wil horen. Het eerdere boekje over Ella, Ella wil groot zijn, past ook bij dit verlangen. Ella wil verliefd zijn gaat over - jullie raden het al - Ella die graag verliefd wil worden.


Maar hoe doe je dat, verliefd worden? Ella weet het niet en dus vraagt ze het aan iedereen die ze tegenkomt. Ze vraagt het aan haar juf, haar oma, haar papa, ... Ze doet allerlei dingen om ervoor te zorgen dat ze verliefd wordt. Maar verliefd kun je niet zomaar vanzelf worden. Het overvalt je gewoon. En  (spoiler alert!) dat is wat Ella aan het einde van het boekje ook te weten komt.



Met Ella wil verliefd zijn heeft Valerie Eyckmans een heel herkenbaar en lief boekje gemaakt. Mark Janssen behoeft in mijn ogen geen verdere uitleg, maar voor diegenen onder jullie die hem (nog) niet kennen: hij maakt geweldige illustraties voor kinderboeken. Ga hier maar eens kijken voor meer van zijn werk, je hebt zijn tekeningen vast al ergens gezien. 

Voor kleuters vanaf drie jaar die in de kleuterklas komen en nieuwe leeftijdsgenootjes ontdekken, is verliefdheid een thema dat sowieso aanspreekt. Het boekje ligt heel gemakkelijk in de hand (het past zelfs in de boekentas!) en lijkt wel op maat gemaakt voor deze leeftijdsgroep. De kleurrijke tekeningen maken het geheel af. Het enige jammere is het voorspelbare van het verhaal - maar uiteraard is dat weer een argument voor de herkenbaarheid ervan.

Kortom, ik ben benieuwd naar de volgende boekjes over Ella!

woensdag 10 september 2014

Recensie: Noortje aan zee - Annemarie van der Heijden

*** vanaf 2 jaar

Oké, ik geef het toe, het is bijna herfst. Een goede reden om even nostalgisch terug te blikken naar de zomer met dit leuke boekje:


Noortje aan zee is het zesde boekje in de reeks over Noortje van Annemarie van der Heijden. In de boekjes staan het peutermeisje Noortje, haar hondje Boef en haar pop Bibi centraal. In Noortje aan zee gaan Noortje en Boef – hoe raadt u het – naar zee. Daar doen ze wat alle peuters graag doen wanneer ze aan zee zijn: in het zand spelen, pootjebaden, krabbetjes vangen, een ijsje eten, … Op de achterflap staat dat het boek ‘de wereld van het kind als thema’ heeft, en dit klopt inderdaad.

Maar meer dan dat is het ook niet. Verwacht geen echt verhaal of een sterke plot – wel een realistische weergave van een typisch dagje aan zee, vol herkenbare situaties voor peuters van die leeftijd. Zonnecrème smeren, zandkastelen bouwen, schelpjes rapen: van der Heijden weet zich sterk in te leven in de wereld van het jonge kind. Tussendoor geeft de auteur nog wat educatieve zaken mee: moeilijkere woorden of woorden die niet elke dag gebruikt worden, staan vet gedrukt. Dit is bijvoorbeeld het geval voor zonnehoedje, schepnetje en strandbal. Op die manier zou je het boekje ook kunnen zien als een soort “zomerwoordenboek” voor peuters. Naast de moeilijkere woorden komen we ook te weten dat hondjes geen ijsjes mogen eten, wat een zeester is en dat je een zonnebril moet dragen om je ogen te beschermen tegen de zon. Het is een verademing om een boekje te lezen dat de kinderen iets wil bijleren en daardoor toch niet saai en streng overkomt.

Noortje aan zee is een boekje dat een goed beeld schetst van een dagje aan zee, gezien door de ogen van een schattige peuter. Het heeft een perfect formaat voor peuters: het ligt goed in de hand en past volgens mij zelfs perfect in een strandtas. Moesten we nog een paar warme weekends meemaken deze septembermaand, hebben jullie alvast geen excuus voor passend leesvoer voor de kleintjes!


vrijdag 22 augustus 2014

Recensie: Op zoek naar Jasper - Marieke van Hooff

**** +9

Hoera! Een nieuw boek van Marieke van Hooff. van Hooff heeft nog niet zoveel boeken op haar palmares staan, maar wie een beetje met haar werk vertrouwd is (lees zeker ook Dokter Doppert, met superleuke retro tekeningen van Bas de Wit), is zonder twijfel gevallen voor haar humoristische stijl. 
Op zoek naar Jasper is van Hooffs eerste boek voor lezers boven 9 jaar, en is bovendien een schot in de roos.

Op zoek naar Jasper 

Jasper is een geadopteerde jongen, die op een dag ontvoerd wordt. Zijn ontvoering roept meteen ontzettend veel vragen op: wie heeft Jasper ontvoerd? Wat hebben zijn broer en het mooiste meisje van zijn klas ermee te maken? Wie zijn de ouders van Jasper en waarom hebben ze hem achtergelaten bij zijn enge buurvrouw? 
Van Hooff loodst de lezers via korte hoofdstukjes door al deze vragen en uiteraard worden aan het einde alle mysteries opgelost.

Bij het lezen van Op zoek naar Jasper vielen me enkele dingen op die ik jullie zeker niet wil onthouden. Het eerste is de verteller, de schrijfster zelf, die vooral in het begin heel erg (en misschien zelfs een beetje té) aanwezig is. Zo krijg je hoofdstukjes die beginnen als volgt:
"Wow! Arme Jasper! Met een gil en een schok wakker worden, dat moet niet zo leuk zijn. En wát een vervelende droom. Zou jij zoiets durven te vertellen als je Jasper was?" (hoofdstuk vijf)
Dit is voor een zelf-lezer misschien minder aangenaam. Anderzijds maken zo'n korte beschouwinkjes het boek wel zeer geschikt om voor te lezen. Het laat de lezer ook toe om tussen de spannende hoofdstukken (want spannend is het boek zeker) even een rustpauze in te lassen en na te denken over hoe het verhaal verder zal evolueren. 'Elk voordeel heb z'n nadeel', zeggen onze noorderburen, en zo is het.

Een volgend opvallend detail zijn de korte hoofdstukken. Een hoofdstuk kan soms maar twee of drie bladzijden tellen. Op zoek naar Jasper telt 56 hoofdstukken en is 147 bladzijden dik, dus tel maar uit! De korte hoofdstukken vergemakkelijken opnieuw het voorlezen, maar ook het zelf-lezen voor kinderen die niet zo gemakkelijk naar een boek grijpen, laat staan eentje van 150 bladzijden. Daar hebben de schrijfster en de uitgever goed gezien!

Er staan geen prentjes in het boek, maar de paginanummers zijn steeds vergezeld van een klein tekeningetje dat bij de inhoud van het boek past: een bootje, een hond, een ketting, een fluit, ... (Als je nu denkt: 'wat hebben al die dingen met de ontvoering van Jasper te maken?' moet je als de bliksem naar de boekhandel)

Nog zo'n opvallendheidje is het voorwoord van het boek. Het beweert dat het verhaal van Jasper al een paar duizend keer verteld geweest is en dat het boek dus helemaal niet zo speciaal is. Laat jullie niet vangen: dit is slechts de valse bescheidenheid van Marieke van Hooff. Op zoek naar Jasper is verrassend, spannend, vernieuwend, grappig, en boven alles héél leuk om te lezen of voor te lezen. Een echte aanrader en dus vier sterren waard!



zondag 6 juli 2014

Recensie: Amira - Marc de Bel

***** vanaf 14 jaar

Ik vermeldde Marc de Bel eerder al als een schrijver wiens boeken de moeite waard zijn. Ik vond het dan ook fantastisch toen ik van uitgeverij Abimo zijn nieuwste boek in de brievenbus kreeg. Deze recensie zou ineens uitgroeien tot de Grote Persoonlijke Vraag: houdt de Bel zijn naam als jeugdidool recht? Met andere woorden: zal ik nog steeds vol trots verkondigen dat ik AL zijn boeken fantastisch vond en nog steeds vind?

De Bels boeken verlopen vaak op dezelfde manier en dit heeft hem regelmatig negatieve commentaren opgeleverd. Het hoofdpersonage is meestal een jongen in de vroege puberteit, die tijdens een warme en mooie zomer zowel een spannend avontuur beleeft als halsoverkop verliefd wordt op de plaatselijke schone. Meestal lost de held het probleem op en slaat hij het meisje aan de haak.



Amira is in dat opzicht weinig verschillend van de andere de Bel-boeken. En toch is het helemaal anders. Het verhaal wordt deze keer verteld door een gepensioneerde versie van het hoofdpersonage. Je kruipt dus zowel in het vel van de jonge als van de oudere versie van de held. Dit geeft een melancholisch en nostalgisch tintje aan het verhaal. Het hoofdpersonage, Wanne, wordt op een klasreünie geconfronteerd met herinneringen aan een bepaalde zomer (ook hier zogenaamd 'niets nieuws' voor de criticus in mezelf). Dit keer echter geen diefstallen in kerken, pesters op school of andere boeven. Dit keer gaat het om een karakteristieke villa, die een meisje lijkt schuil te houden waar duidelijk iets mee aan de hand is. Dit meisje is natuurlijk Amira.

Wanne is geen doorsnee deugniet, maar een gevoelige jongen die graag verhaaltjes schrijft. Het verhaaltje dat hij die zomer schrijft, heet Het verhaal van Fliere Fluiter en loopt als een rode draad door het boek. Het verhaal verloopt simultaan met de belevenissen van Wanne zelf, aangezien hij zijn eigen belevenissen verwerkt in zijn schrijfsel. Amira is dus een verhaal in een verhaal, wat zorgt voor een verrassend effect.

Ik kon het boek niet in één keer uitlezen, waardoor het opviel dat het een haast magnetische aantrekking op mij had. De sfeer in het boek is namelijk erg speciaal. Enerzijds hangt een bijna zwaarmoedige nostalgie over het verhaal, anderzijds neemt het je mee naar een lief klein dorpje midden in de velden en geeft het je een instant zomer- en vakantiegevoel. Dit kan ook wel te maken hebben met de vele boeken van de Bel die ik zelf in mijn vakanties gelezen heb :-)

Ik zal de plot hier niet weggeven, maar ik kan je wel verklappen dat het verhaal van Amira geen typisch en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig-einde heeft, wat nog extra bijdraagt aan de sfeer van het boek. Toch is dit geen tranerig en droevig boek, integendeel. Door de vele woordspelingen, de grappige situaties en het optimisme van het personage Amira zelf weet Marc de Bel dit volledig te vermijden, waardoor dit atypische verhaal toch weer een typisch de Bel-boek wordt.

Enkele opmerkingen die door mijn hoofd gingen tijdens het lezen van Amira: het verhaal speelt zich af in de jeugd van het hoofdpersonage, en dus in de tijd van de Beatles en de Rolling Stones. Hun songs en de liedjes van andere bands van die tijd omkaderen de gebeurtenissen en geven er vaak een extra betekenis aan. Dit vond ik erg mooi, maar ik vroeg me ook af of de 'jeugd van tegenwoordig' die muziek nog kent en dus of ze zich daar wel door zullen worden aangesproken.

Een tweede idee, deels aangestuurd door de muziek, was de vraag of dit echt wel een jeugdboek is. Ik heb hierboven "vanaf 14 jaar" geschreven, maar ik moet toegeven dat ik daar een beetje aan twijfel. Amira kan best omschreven worden als een volwassenenboek waarin jonge pubers toevallig de hoofdrol krijgen. Ik raad het dus aan voor jongeren vanaf 14, die regelmatig een boek vastnemen en dus al wat geoefend zijn. En een voorliefde hebben voor 'oude' muziek! 

Bovenstaande opmerkingen buiten beschouwing gelaten, is dit een topboek, een aanrader voor deze zomer en de zomers die zullen komen. Let wel op: wie Amira leest, laat het niet snel los. We blijven immers altijd een beetje wat we zijn verloren ...

Een volmondig 'ja' op de Grote Persoonlijke Vraag.


zaterdag 14 juni 2014

Recensie: Lindbergh: Het grote avontuur van een vliegende muis - Torben Kuhlmann

***** Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Mijn pleidooi voor de illustrator is nog niet koud, of ik mag jullie al voorstellen aan een dijk van een illustrator: Torben Kuhlmann. 
Kuhlmann studeerde niet lang geleden af als illustrator en bewees met zijn afstudeerproject Lindbergh meteen zijn waarde. Anderhalf jaar geleden verscheen het boek in Duitsland voor het eerst, nu is het ook bij ons gebracht dankzij De Vier Windstreken. Kijk maar mee ...



Lindbergh start in Duitsland, in 1912. Het is een gevaarlijke tijd voor muizen sinds de uitvinding van de muizenval. Een kleine muis ontdekt dat al zijn vrienden verdwenen zijn. Hij veronderstelt dat ze met schepen gevlucht zijn naar Amerika. De dappere muis blijft niet bij de pakken zitten en wil ook naar Amerika gaan, om zijn vriendjes te vinden. Per schip lukt niet meteen - de muis wordt achterna gezeten door een kat en moet dus een andere oplossing vinden.

Wanneer de muis een groep vleermuizen door de nacht ziet vliegen, beseft hij dat hij dit ook zal moeten kunnen om in Amerika te geraken. Hij verzamelt materiaal en begint te bouwen ...

Ik zal jullie al maar verklappen dat hij ook in Amerika geraakt en zijn vriendjes weer terugziet. Het is een schattig verhaal, met veel verwijzingen naar de historische realiteit die het ook voor volwassenen leuk maakt. Maar de illustraties zijn al helemaal de moeite. Dit is het weerzien van de kleine muis met zijn vrienden:


Om nog maar te zwijgen van de prachtige uitzichten als de muis onderweg is naar New York.
Ik denk dat jullie het wel snappen: de illustraties zijn buitengewoon. Maar ook de tekst is zeker de moeite waard. Hoewel er geen woord teveel staat, is het verhaal goed te volgen. Het wordt vaak spannend en heeft een mooi einde. Het is niet moraliserend of overdreven: het gaat gewoon over een muis die ontzettend slim is en om zijn vrienden terug te vinden een grote reis maakt. 

Ik kan me zo voorstellen dat kleine jongetjes, geboeid door vliegtuigen en treinen, dit een geweldig boek gaan vinden. Kleine meisjes zullen dan weer geraakt zijn door de schattige muisjes, de elegante katten en de indrukwekkende uilen. Geloof me vrij: het verhaal is sterk; de illustraties het sterkst. 

Ik wilde nog graag wat tekeningen laten zien, maar dat zou niet fair zijn. Dit boek is gewoon zo erg de moeite, dat je er zelf eens in moet kijken. Wil je toch graag meer, klik dan eens op onderstaand filmpje. Veel plezier!

vrijdag 13 juni 2014

Pleidooi voor de illustrator

Kinder- en jeugdboeken zouden maar weinig zijn zonder de illustraties die de aandacht van de kinderen en de jongeren weten te grijpen. Bij kinderboeken zijn illustraties meestal fel, omdat felle kleuren nu eenmaal meer de aandacht trekken dan donkere kleuren. Bij jeugdboeken mag het al wat verfijnder, gedetailleerder en donkerder zijn. Hele imago's van uitgeverijen zijn opgehangen aan het kleurgebruik van hun illustratoren. Denk maar aan de felle kleuren van Clavis, in tegenstelling tot de sobere kleuren van De Eenhoorn. En toch lijken de 'tekeningen' van het boek vaak ondergeschikt aan de tekst, en lijken illustratoren lager op de ladder te staan dan auteurs. Hoewel ik uiteraard geen voorkeur heb voor de ene noch de andere, lijkt me dat niet helemaal fair. Daarom geef ik jullie graag een aantal tegenvoorbeelden van boeken/reeksen waarbij de tekeningen juist meer betekenen dan de tekst, de tekeningen de aanzet vormen tot het lezen van de tekst, wat je je maar kan bedenken.

Bovendien geeft me dit een mooie gelegenheid om wat plaatjes op mijn blog te zetten die zonder meer kunst genoemd kunnen worden!


Dit is een illustratie uit een boek van Tiny. Marcel Marlier, de illustrator van deze boeken, overleed in 2011. Behalve Tiny schilderde hij ook. In veel van zijn schilderijen komen kinderen en dieren voor. Ik heb altijd gehouden van de tekeningen in Tiny - er zit iets iets dromerigs in de gezichtsuitdrukkingen van de kinderen. Het lijkt alsof Marlier de onschuld van deze kleine mensen perfect wist te vangen. Kijk ook eens naar deze schildering, waar we opnieuw Tiny op kunnen ontdekken:



22 jaar geleden tekende Lieve Baeten voor het eerst het heksje Lotje. Haar verjaardag werd twee jaar geleden uitgebreid gevierd. Aangezien ik twee jaar geleden nog geen blog had, breng ik op deze manier hulde aan het heksje én uiteraard aan de illustrator:





Een minder voor de hand liggende illustrator, misschien, maar eentje die een speciaal plekje in mijn hart veroverd heeft, is Quentin Blake. Hij heeft zo'n eigenzinnige stijl - het is moeilijk om het echt 'mooi' te noemen, maar herkenbaar is het wel. Hij werd bekend als dé illustrator van Roald Dahl, maar maakte sindsdien voldoende furore voor zichzelf. Zo heb ik een prachtig exemplaar van A Christmas Carol door hem geïllustreerd.

Deze illustratie heet "A boy and a dress"





Wat ik ook zo geweldig aan hem vind, is de manier waarop hij zijn materialen hanteert. Hij kleurt letterlijk buiten de lijntjes!

Nog een artiest van eigen bodem, en eentje waarvoor ik mijn liefde al eens heb laten blijken: Jan Bosschaert. Wat zou Marc de Bel zijn zonder Jan Bosschaert? En wat zou Jan Bosschaert zijn zonder zijn ander werk? Een bloem'lezing':

Een illustratie uit De Katten van Kruisem ...


... en een eigen werk:



Ik kan moeilijk zeggen waarom, maar ik vind het gewoon prachtig. Ach ja - ik ga ervan uit dat ik soms mijn objectiviteit mag laten varen! ;-)


Laat deze opsomming vooral geen uitsluitend effect hebben. Elke illustrator is een kunstenaar, en elke kunstenaar verdient mijn maximum aan respect (al was het maar omdat ik enkel stokmannetjes kan tekenen). Ik sluit graag af met enkele illustraties van minder bekende illustratoren. Minder bekend is vaak minder geliefd, maar daarom niet minder getalenteerd. Geniet ervan.



Anton Van Hertbruggen


Korneel Detailleur
Isabelle Wils

Benjamin Lacombe



vrijdag 9 mei 2014

Recensie: Gevaarlijk! - Tim Warnes


Voor kindjes vanaf 3 jaar ****
Joepie! Een nieuw boek van Tim Warnes. Ik houd enorm van zijn tekeningen. Ze zijn altijd vrolijk en grappig. Hoewel ik ook zeker te vinden ben voor de dromerige tekeningen van pakweg Lieve Baeten, weet ik dit soort illustraties ook te smaken. Gevaarlijk! is een soloproject van Tim Warnes (meestal maakt hij kinderboeken samen met zijn echtgenote). Hij zit dan misschien wel meer achter de tekentafel dan dat hij schrijft, maar dat zie je er echt niet aan!

Mol woont in het bos. Hij houdt ervan om briefjes te plakken op de dingen die hij ziet en ze zo te benoemen.
 

Op een dag komt Mol iets tegen dat hij niet kent. Hij zoekt de beste beschrijvingen voor het ding en plakt er verschillende briefjes op: knobbelig, bobbelig, slijmerig, groen, … Dan merkt hij plots dat het ding hele scherpe tanden heeft. Het blijkt een grote krokodil te zijn! Mol slaat op de vlucht. Dan schraapt hij zijn moed bij elkaar om het briefje 'gevaarlijk' op de krokodil te plakken… Maar de krokodil blijkt helemaal niet zo gevaarlijk. Hij eet alle briefjes op. Dit zorgt voor grote ergernis bij Mol. Tot overmaat van ramp volgt de krokodil Mol nadien overal. Tenslotte heeft Mol zijn limiet bereikt. Hij wordt boos en begint te roepen naar zijn achtervolger. De krokodil begint te huilen en Mol schaamt zich. Hij schrijft nog één briefje…

Gevaarlijk! is een verhaal over een moeizame vriendschap dat straalt in zijn eenvoud. De  heldere tekeningen spreken voor zich, er is nagedacht over tekstgroottes en tekstplaatsing (heel leuk en handig bij het voorlezen) en de personages zijn erg herkenbaar. De bazige Mol en zijn vrolijke compagnon de krokodil hebben verbazend expressieve gezichtsuitdrukkingen voor getekende figuurtjes. Het verhaal is eenvoudig, maar de woorden op de briefjes van Mol (zeker bij de krokodil) fleuren het geheel op en zorgen voor grappige details. Dit alles maakt het boek zeer aantrekkelijk voor peuters en jonge kleuters.

Ondanks de eenvoud van het verhaal is het boekje allesbehalve oppervlakkig of kinderachtig. Mol is zo druk bezig met het plakken van briefjes (het 'in een hokje stoppen') op de dingen rondom hem dat hij het ding achter het briefje niet meer ziet. Hierdoor ontgaat het hem volledig dat de lieve krokodil gewoon een vriendje zoekt om mee te spelen en veel meer is dan een lastig dier dat Mols briefjes opeet. Het verhaal vormt een mooie aanzet tot nadenken over het benoemen van de dingen en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Op die manier zet Gevaarlijk! misschien zelfs aan tot een klein beetje filosofie voor volwassenen.
Gevaarlijk! heeft door de grote aanspreekkracht van de illustraties en het vertederende verhaal mijn volledige sympathie. Ga zo door Tim Warnes, en wees niet bang van een volgend soloproject!

vrijdag 18 april 2014

Blijvertjes deel 1 (leesboeken tot 16 jaar)

Leesboeken deze keer. Zoveel uren en uren en uren dat ik gespendeerd heb in stoelen, zetels en bedden, soms zelfs met boek twee al klaar op schoot terwijl ik in boek één nog aan het lezen was!

Speciaal voor jullie maak ik er een lijstje van.

1. Roald Dahl, Roald Dahl, Roald Dahl

Geef me de GVR, De Griezels, Matilda (die ook in mijn vorige blijvertjeslijst voorkwam), De Heksen, ... : I don't care - ze zijn allemaal fantastisch. Ook heel leuk om voor te lezen (De Heksen vragen wel een iets latere leeftijd. Op mijn zesde vond ik ze een beetje eng). En als je niet kan kiezen, koop/ontleen je ze gewoon allemaal.

Van Matilda, de GVR en De Heksen zijn bovendien leuke films gemaakt. Al zijn die uiteraard niet zo goed als het boek :-)



 

2. De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine - Ransom Riggs 

Dit boek is écht nog niet zolang uit. Ik kocht het op de Boekenbeurs in Antwerpen een jaar geleden, omdat de werknemers van Clavis er zo enthousiast over waren. En terecht. Steengoed, mysterieus, spannend, met het nodige vleugje drama, een interessant en sympathiek hoofdpersonage, ... Ik kan niet wachten om meer van Riggs te lezen. En lucky me, is er toch wel net een nieuw boek verschenen zeker ...
 

Peregrine Ransom Riggs
 
 

3. Marc de Bel (en toch wel met enige trots)

Er bestaat een soort hautaine traditie in het Vlaamse boekenvak om kinder-en jeugdauteurs niet naar hun volle waarde te schatten en hun werk niet te bekijken als literatuur. Marc de Bel is daar een schoolvoorbeeld van. Duizenden kinderen lezen zijn werk, honderden/duizenden volwassenen met hen, verschillende boeken van hem werden verfilmd en zijn fanschare groeit met de dag. Op de Antwerpse Boekenbeurs werd hij door zijn uitgever sterk in de bloemetjes gezet - en terecht. Ik houd van de Bel sinds ik kon lezen. Een grotere fantast (in de meest positieve zin van het woord) ben ik nooit tegengekomen. Hieronder een summiere selectie van zijn boeken:
 




En dan vergeet ik nog Malus, De FauTenKampioene, de Boeboekboeken, Nikki Nikkel en en en ...

 
De prachtige tekeningen van Jan Bosschaert doen natuurlijk ook veel. Van deze supergetalenteerde tekenaar vind je veel moois terug op www.janbosschaert.be 
 

4. Harry Potter!

Okee, net als je denkt dat je alles gehad hebt, kom ik met deze op de proppen. Maar Harry Potter is gewoon een deel van mijn generatie. Mijn eerste boek kreeg ik voor tiende verjaardag. Mijn laatste boek voor mijn achttiende. Op mijn 21e zag ik het laatste deel van de laatste film en wist ik dat het voorbij was. Aan de universiteit werd vaak schamper gedaan over de boeken van J.K. Rowling, maar eigenlijk is dat weinig terecht. Harry Potter is super meeslepend en doet jongeren dromen. Ze lezen niet allemaal Dickens zoals Matilda!
 
 

 5. John Boyne - De jongen in de gestreepte pyjama

Over dit boek wil ik liefst zo weinig mogelijk schrijven. Het is niet vrolijk, maar wel prachtig geschreven. Het spreekt voor zich.
 




Verfilmd in 2008.
 

6. Anthony Hor(r)o(r)witz

O childhood memories ... Anthony Horowitz schrijft geen griezelige, maar 'bangelijke' verhalen. Ze doen je huiveren en lachen tegelijkertijd. Vooral zijn roman Grieselstate (waarop hij ook een vervolg schreef) is daar een typevoorbeeld van. Uitstekend ook om met stemmetjes voor te lezen, zoals mijn meester in het vierde leerjaar zo goed kon! Verder zijn de reeksen rond de Diamantbroertjes en natuurlijk Alex Rider verkoopsuccessen. En met reden.
 

 

Goed - ik duik mijn boekenkast in om deel twee voor te bereiden. Deel je eigen blijvertjes gerust via de reacties!

 
 
 

maandag 24 maart 2014

Recensie: Het meisje en de pony - Guido van Genechten

Vanaf 3 jaar ***

Ik moet het toegeven: van zodra ik als auteur "Guido van Genechten" vermeld zie staan, ben ik al half verkocht. Van Genechten is dan ook niet alleen een meesterverteller, maar is bovendien ook nog eens met een groot talent voor illustreren gezegend. Ik weet niet exact hoe groot zijn fanbasis is, maar die zal zeker bijzonder uitgebreid zijn. (Je mag mij er in elk geval al toe rekenen)

Ik heb dus bijzonder mijn best moeten doen om objectief te blijven bij één van van Genechtens nieuwste kindjes, Het meisje en de pony.
 


Het boekje gaat over, hoe kan het ook anders, een meisje en een pony. De pony staat in de wei, een mooie wei vol lekker gras en onder een stralend zonnetje. Hij ziet er echter héél ongelukkig uit. Op een dag komt er een meisje voorbij, die al snel vriendschap sluit met het paardje. Elke dag komt ze hem bezoeken. De pony wordt snel weer blij. En dan is het verhaaltje uit.

Het grootste minpunt vind ik de verhaallijn: heel simpel, misschien wel wat té eenvoudig. Hoe gaat het verder nadat het meisje de pony blij heeft gemaakt? Maken ze verschillende avonturen mee, of blijft het bij het maken van een rondje op de pony's rug en wat gras voederen? Vergeleken met andere kleppers van Guido van Genechten (denk maar aan de Rikki-reeks) valt het verhaal wat magertjes uit.

Tegelijkertijd weet van Genechten er toch weer iets speciaals van te maken. Hij speelt dan ook met kleuren en figuren als geen ander. Ik kan me moeilijk voorstellen dat er kinderen rondlopen die niet worden aangetrokken door zijn vrolijke kleurenspel. Het meisje en de pony is een vrolijk boekje, met herkenbare situaties en figuren. Het zal ongetwijfeld heel wat kindjes aanspreken (vooral meisjes, durf ik te voorspellen). Bovendien duwen de leuke prenten de lente in je gezicht en doen ze je verwachtingsvol uitkijken naar de zomer.

Kortom: een fijn nieuw boekje van het toptalent van Genechten. Geen al te sterke verhaallijn, wel prachtige prenten vol herkenbare figuren en situaties. Vooral aan te raden voor de kleintjes!

donderdag 20 maart 2014

Blijvertjes (prentenboeken en voorleesboeken)

Eens geen recensie, maar een lijstje van échte "blijvertjes": boeken die fantastisch blijven om te lezen, te geven én te krijgen, ook al worden ze nog zo oud!
Ik heb ze in vrije volgorde gezet, om partijdigheid zoveel mogelijk te vermijden :-)
Aarzel niet om jouw top weet-ik-veel achter te laten in de reacties.

1. Astrid Lindgren - Pippi Langkous


De avonturen van Pippi hielden me als klein meisje uren zoet. Of het nu ging om het boek (deze afbeelding is de cover van het boek dat nog steeds in mijn kast staat), het TV-programma of de langspeelplaat, Pippi wist me steeds te boeien. Als tienjarig meisje verkleedde ik me zelfs als Pippi voor carnaval... Een foto daarvan zal ik jullie besparen.

2. Annie M.G. Schmidt - Pluk van de Petteflet




Uit alle blijvertjes van Annie M.G. Schmidt (denk maar aan Otje, Jip en Janneke of Ibbeltje) heb ik uiteindelijk toch gekozen voor Pluk. Annie M.G. Schmidt is dan ook mijn favoriete Nederlandse schrijfster. Hoe zij tovert met woorden is ongelooflijk (haar gedichtjes, liedjes en kortverhaaltjes zijn dan ook eigenlijk allemaal de moeite waard) en Pluk is zonder twijfel de dapperste jongen die in een kraanwagentje rondrijdt.

3. Marcus Pfister - De mooiste vis van de zee





Dit boek wordt gebruikt in talloze kleuterklasjes om de kinderen te leren hoe belangrijk delen en vriendschap is. Bovendien zijn de tekeningen prachtig, en schittert elke pagina door de mooie schubben van de vis. Gewoon (nog een keer) lezen en genieten. Ik heb gemerkt dat er sinds het succes van dit boek verschillende sequels gemaakt zijn, maar ik heb geen idee of die goed zijn... Ik hou jullie op de hoogte :-)

4. Sam McBratney & Anita Jeram - Raad eens hoeveel ik van je hou




Raad eens hoeveel ik van je hou toont ons hoe moeilijk het is om uit te leggen hoe graag je iemand ziet. Het antwoord op de vraag "Hoeveel hou je van mij?" is erg bekend onder de fans van dit boek. Als je het antwoord niet kent, lees het dan snel en doe alsof je het altijd al geweten hebt!

5. Sven Nordqvist - Pannenkoekentaart





Aaah, Pettson en Findus. Ik hou van elk boek van dit komisch duo, maar dit is echt het beste. Findus is jarig en Opa Pettson heeft beloofd om voor hem een pannenkoekentaart te maken. Dit zorgt gegarandeerd voor giecheltjes tijdens het (voor)lezen, aangezien zowat alles wat kan mislopen ook echt misgaat. Geweldige lectuur, ook als je niet jarig bent.

6. Anne Takens - Het grote boek voor Sinterklaas en Kerstmis






Dit is een speciaal turnoverboek: de ene kant vertelt over de voorbereidingen van een gezin in de aanloop van Sinterklaas, en de andere kant toont hun belevenissen tussen Sinterklaas en Kerstmis. Ik ben echt opgegroeid met dit boek en ik vind het geweldig (alles is natuurlijk ook zo herkenbaar), maar te weinig mensen kennen het. Daarom maak ik er hier graag wat reclame voor!

7. Martin Waddell - Welterusten, kleine beer



 
Dit boek is het eerste dat ik zelf kon lezen, en dus zal het altijd een speciaal plekje hebben. Enkel de tekeningen maken het boek al de moeite om te bekijken. Het verhaaltje zelf, heb ik onlangs bij het herlezen gemerkt, heeft niet zoveel om het lijf, maar dat geeft niets. Alles in dit boek schreeuwt liefde tussen ouder en kind. S-u-p-e-r, echt!

8. Roald Dahl - Matilda




Jullie wisten dat deze er zat aan te komen, niet? Geen enkel jong meisje dat graag leest ontsnapt aan Matilda. Hoewel de film eigenlijk ook best goed is, blijft het boek uiteraard honderdduizend keer beter. De jonge lezer weet uiteraard niets van de auteurs die Matilda graag leest (Dickens, who is he?), maar het concept is duidelijk. Natuurlijk is dit boek naast een voorleesboek ook een boek om zelf te lezen... Maar ik kon niet wachten tot het volgende blijvertjeslijstje.

9. Helme Heine - Het mooiste ei van de wereld



 
Voorgelezen gekregen in de derde kleuterklas naar aanleiding van Pasen, en nooit meer vergeten. Speciaal door dit boek koos ik voor Clavis Uitgeverij als stageplaats - dat zegt genoeg over de kwaliteit. Dit boek is grappig, mooi getekend, een verhaal met pit, een boodschap: kortom, het is fantastisch en één van mijn favorieten.
 
Nummer tien neem ik nog niet op in dit lijstje, want dat zou suggereren dat het af is - en dat is het niet! Ik heb nog zoveel blijvertjes in gedachten. Welke boeken ben ik nog allemaal vergeten?

donderdag 20 februari 2014

Recensie: Mr Finney en het raadsel in de bomen - Laurentien van Oranje & Sieb Posthuma


Voor kinderen vanaf 4 jaar
Mr Finney en het raadsel in de bomen is het 3e boek in de Queridoreeks over Mr Finney. Mr Finney is een vis die woont aan de rand van een bos. Hij is goed bevriend (of misschien wel stiekem verliefd) op een klein meisje in roze kleertjes dat Pinky Pepper heet. In Mr Finney en het raadsel in de bomen merkt Mr Finney op dat de eekhoorn die in zijn tuin woont wel erg veel beukennootjes verzameld heeft. Bijna gelijktijdig met deze ontdekking krijgt hij een brief van de eekhoorns die in het bos wonen. Ze willen hem dringend spreken. Pinky Pepper komt ook nog uit de lucht vallen (letterlijk). Uit het gesprek met de andere eekhoorns blijkt dat de buurman-eekhoorn van Mr Finney alle beukennootjes van het bos verzameld heeft. Nu hebben de andere eekhoorns geen eten meer. Ze zijn erg boos op buurman-eekhoorn, maar Mr Finney en zijn roze vriendinnetje weten de dreigende ruzie uit te praten. Het boek eindigt met een groot feest.






Wat een mooi verhaal zou kunnen zijn over vriendschap en delen, wordt in mijn ogen echter volledig verstoord door het eindeloos herhalen van "goede levenslessen". Op een paar bladzijden tijd krijgt de (voor)lezer slagzinnen naar het hoofd geslingerd als 'als je deelt, krijg je meer', 'klagen heeft geen zin. Of je lost iets op, of je houdt je mond' of 'het helpt niet dat ik zoveel verzamel, want ik voel me nog steeds alleen'. En passant worden we gewaarschuwd voor de gevaren van bliksem ('als er onweer is, zal ik maar niet in een plas gaan staan!') en honger ('er zijn plekken waar niemand iets te eten heeft. Op sommige plekken vechten ze zelfs om eten'). Het ligt er allemaal zo dik bovenop, dat het echte verhaal over een eekhoorn die leert delen en zo vrienden maakt, quasi vergeten wordt. Er blijft enkel een hoop didactisch goedbedoeld gepreek over. Wanneer Pinky Pepper op één van de laatste bladzijden ook nog eens begint over het verdwijnen van bossen, is het kalf helemaal verdronken. Eens het boek sluit, bleef ik met een honger zitten. Want wat is dat "raadsel in de bomen" nu eigenlijk? Ik heb er geen antwoord op kunnen verzinnen.

Erg jammer, want ik kwam ook enkele zaken tegen die getuigen van Laurentien van Oranjes liefde voor de taal. Zo bevindt Pinky Pepper zich tussen de "gefrummelde blaadjes" (waarom bestaat dit woord nog niet?) en kan ze overal naartoe door te "glimpsen" (korte afstandjes afleggen aan een enorme snelheid). Ook Sieb Posthuma heeft zijn talent aangewend om van dit boek een succes te maken. Wat hij hier verwezenlijkt met potlood en waterverf is soms echt indrukwekkend. De tekeningen in het begin van het boek zijn zeer eenvoudig (misschien zelfs een beetje te), maar dit maakt hij goed door de prachtige prent op de laatste bladzijde, waarop Mr Finney en Pinky Pepper genieten van een nachtelijk babbeltje onder een prachtige sterrenhemel. Posthuma heeft een goed gevoel voor kleur, wat het meest tot zijn recht komt in de tekeningen van het bos en de boomhutten van de eekhoorns.

Kortom: een gemiste kans. Een mooi verhaal, ondergesneeuwd door het didactisch wijsvingertje van de auteur. Gelukkig kan de (voor)lezer genieten van enkele raak gekozen woorden en een paar boeiende prenten.