maandag 7 december 2015

Warme boekjes in koude periodes

Hoewel de temperaturen nu niet bepaald ondraaglijk zijn, is de winter wel degelijk begonnen. Sinterklaas is alweer naar Spanje vertrokken en dat wil zeggen dat veel mensen zich voorbereiden op het kerstfeest. Natuurlijk zijn er ontzettend veel boekjes die zich toespitsen op dit wisselen van seizoenen en feesten, maar hier zijn er een paar die mij bijzonder opgevallen zijn:

1. Kerstmis - Nicole de Cock

Dit is een boek zonder woorden. Zo'n boeken zijn altijd een risico: het dwingt de lezer om een eigen verhaal te verzinnen met enkel de illustraties als hulp. Nicole de Cock zorgt ervoor dat dit geen reden tot paniek hoeft te zijn: haar illustraties zijn sfeervol en zeer sprekend. Voor een mooie impressie van dit kunstige boekje: bekijk het onderstaande YouTubefilmpje.


2. Naar buiten met Nijntje - Dick Bruna

Ook na tientallen jaren blijft Nijntje iedereens favoriet konijn (op Pieter na misschien). Naar buiten met Nijntje toont kleine peutertjes het wisselen van de seizoenen en hoe buiten spelen leuk blijft, wat voor seizoen het ook wordt. Bovendien heeft dit boekje flapjes - iets waar ieder kindje wild van wordt.

nijntje dick bruna

3. Het kindje in de stal - Liesbet Slegers

Dit boekje is op enkele jaren tijd al een klassieker geworden. Als je je kindje op een leuke manier wil laten kennismaken met het kerstverhaal, is dit een echte aanrader. De bekende tekeningen van Liesbet Slegers zijn in alle eenvoud mooi - ze ondersteunen het verhaal zonder het te overheersen. Toppertje!


4. Een kerstvertelling - Charles Dickens

Wat als je als zelfstandige lezer nu eens een écht kerstverhaal wil lezen? Onderstaand boek is één van de pareltjes van mijn persoonlijke boekenkast:


In dit boek werd het klassieke verhaal van Dickens geïllustreerd door Quentin Blake, één van mijn favoriete illustratoren die je misschien kent van de boeken van Roald Dahl.
Een kerstvertelling is een "gouwe ouwe". Bij het lezen zou je niet denken dat dit verhaal twee eeuwen geleden neergepend werd. Zéér aan te raden, zowel voor jezelf als voor je kind!

5. Winterverhalen - Astrid Lindgren


In dit boek zijn de bekendste winterse verhalen van Astrid Lindgren gebundeld. We zien hoe haar vaste personages (Pippi Langkous, Lotta uit de Kabaalstraat, Michiel van de Hazelhoeve, de kinderen van Bolderburen ...) hun avonturen beleven in  een winterse setting. Uiteraard mag het kerstfeest van Pippi niet ontbreken. Hartverwarmend! Voor voor te lezen of zelf te lezen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten